Kommun och politik

Beslutsklubba och mikrofon

Kommundelarna Danderyd, Djursholm, Enebyberg och Stocksund utgör Danderyds kommun.

Här bor drygt 32 000 invånare på en yta av 28 kvadratkilometer. Inte mindre än 1,5 mil gränsar till vatten, Edsviken, Stocksundet och Värtan. Kommunens naturområde utgör 20% av ytan, med många möjligheter till rekreation. Varje kommundel har ett centrum, bibliotek och idrottsplats.

Kommunens politiska ledning

Danderyds kommun styrs av en koalition bestående av Moderata samlingspartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Kommunens högsta beslutande organ är Kommunfullmäktige. I Danderyd sitter det 45 ledamöter i kommunfullmäktige från 7 partier. Ordförande är Boris von Uexküll (M).

Mandatfördelning

  • Moderata samlingspartiet 19
  • Centerpartiet 8
  • Liberalerna (f.d. Folkpartiet) 8
  • Socialdemokraterna 3
  • Kristdemokraterna 3
  • Miljöpartiet de gröna 3
  • Sverigedemokraterna 1

Kommunfullmäktige utser Kommunstyrelsen. I kommunstyrelsens uppgifter ingår bland annat att leda och samordna allt arbete inom kommunen samt ansvara för kommunens ekonomi. I Danderyd sitter det 13 ledamöter i Kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd på heltid är Olle Reichenberg (M). Från och med 1 januari 2015 är Bengt Sylvan (Liberalerna, f.d. Folkpartiet) kommunstyrelsens vice ordförande samt kommunalråd på halvtid och Siv Sahlström (C) är kommunstyrelsens andre vice ordförande, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott samt oppositionsråd.

Från denna sida hittar du mer information om den politiska organisationen, exempelvis protokoll och beslut, statistik och årsredovisningar.

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Kommun och politik

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.