Textiltävling för femteklassare!

Upcycling
Gillar du att klippa, sy och återvinna? Går du i årskurs fem eller är lärare för årskursen i Danderyds kommun? Då kan du och din klass vara med i en textiltävling där du ska skapa något nytt och användbart av gamla textilier eller kläder.

Visste du att varje år köper vi 15 kilo textil per person. Av dessa lägger vi 4 kilo i garderoben, lämnar 3 kilo till second hand och slänger 8 kilo i soporna. Nästan hälften av textilierna vi slänger hade kunnat användas och slängs därför i onödan. Detta måste vi tillsammans ändra på.

En tävling för att uppmärksamma problemet!

För att uppmärksamma problemet med att mycket textilier glöms bort i garderoben eller kastas i onödan utmanar nu Tekniska konotoret alla kommunens femteklassare i en textiltävling. Tävlingen går ut på att ta använda/gamla textilier eller kläder och göra om dessa till något nytt och användbart.

Tävlingsregler

Tävlingen går ut på att elever från årskurs fem ska göra om använda/gamla textilier eller kläder till något nytt och användbart. De gamla textilierna eller kläderna kan till exempel omvandlas till ett klädesplagg, en hel klädkollektion, en möbel, en sportpryl eller kanske något man kan inreda med.

Vilka får tävla?

Alla elever som går i årskurs fem i Danderyds kommun får vara med och tävla. Arbetet ska utföras i grupp men det går bra att tävla som hel klass eller i mindre grupper.

Hur vinner man?

Bidragen kommer att granskas av en jury som bedömer utifrån de tre kriterierna: 1. Användbarhet, 2. Kreativitet och 3. Samarbete. Vinnaren kommer att koras på Återbruksdagen den 26 maj som hålls vid Mörby centrum och de tre bästa bidragen kommer att ställas ut på biblioteket i Mörby centrum under försommaren.

Vinsten

Den vinnande klassen vinner ett besök på Naturhistoriska museet med biovisning på Cosmonova, guidad tur i klimatutställningen och fika i caféet. Vinner en grupp med elever så delas priset med hela klassen.

Vill du ha lite mer inspiration?

Här har vi listat förslag på internetsidor med återbruk av textil. Internet är fullt av idéer ni kan hämta inspiration ifrån. Längst ned på sidan finns även förslag på hashtags du kan använda när du söker efter inspiration på till exempel instagram.

http://www.365slojd.se/aterbruk/klader-tyg

http://pysslamer.se/2014/06/aterbruk-textil/

http://pysslamer.se/2014/06/aterbruk-textil/

http://blogg.101ideer.se/annaornberg/2017/01/29/nya-klader/

http://hildas.se/aterbruk-av-klader-och-skor/

#textiltavling #återbruk #remake #upcycle #remade #pimpa #återanvända

Anmäl er till tävlingen

Anmälan är öppen från den 12e till 23e mars. Bidragen kan lämnas in fram till den 18 maj. När bidragen sedan lämnas in vill vi se bild på det färdiga resultatet och beskrivning på hur arbetet gått till. Ni ska även vara beredda att kunna ställa ut bidragen på biblioteket.

När ni anmält er kommer ett mail som beskriver hur ni redovisar erat tävlingsbidrag och ni kan börja arbeta med bidraget så snart ni anmält er!

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska och måste fyllas i.

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Textiltävling för femteklassare!

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.