Matavfall

Sortera ut dina matrester och gör stor miljönytta. Matavfall innehåller näringsämnen och energi som kan bli biogas och biogödsel om du lämnar dem separat.

Mer än hälften av alla hushåll i Danderyd sorterar sitt matavfall idag. Var med du också så kan vi tillsammans bidra till en bättre miljö.När du väljer att sortera ditt matavfall får du ca 320 kr lägre grundavgift för din avfallshämtning och viktavgift jämfört med att inte sortera.

Hur går det till att sortera?

Att sortera matavfall är enkelt! Det handlar bara om att matresterna läggs i en annan påse och ett annat kärl än restavfallet. Kommunen tillhandahåller den utrustning du behöver för att komma igång.

Anmäl dig till matavfallsinsamlingen


matavfall

Varför har vi papperspåsar i Danderyd?

Papperspåsen är väl beprövad och används i 79 % av de kommuner i Sverige som har matavfallsinsamling. Analyser visar även att det är mindre felsortering när papperspåsar används. Papperspåsen är dessutom tillverkad av förnyelsebara material vilket är bättre för miljön till skillnad från plast- eller majsstärkelsepåsar.

Matavfallet från Danderyd går till produktion av biogas och biogödsel. Det ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen i matavfallet. Till denna metod passar papperspåsar bäst eftersom att påsen kan följa med i hela processen. Därför är det viktigt att inga andra påsar än de som kommunen delar ut används.

Nya påsar
En gång om året delas en årsförbrukning påsar ut till alla som sorterar ut sitt matavfall. En årsförbrukning innehåller 3 buntar påsar (240 st). Du som bor på väster sida om E18 får en påsar i maj och du som bor på öster sida får nya påsar i november. Du behöver därför inte beställa några nya på egen hand. Om du behöver fler påsar innan nästa årsleverans är du välkommen till Information Danderyd i Mörby Centrum.

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Matavfall

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.